GLJIVE BUKOVAČE

četvrtak, 09.11.2006.

NAČIN UZGOJA GLJIVA BUKOVAČA


Gljive su cijenjenene zbog svoje hranjive vrijednosti. Proteini gljiva imaju sastav sličan proteinima životinjskog porijekla i zato su biološki vredniji od biljnih proteina. Gljive sadrže mali postotak masti zbog čega su cijenjene kao dijetalna hrana.Osim toga, sadrže velike količine minerala i vitamina. Neke se gljive uzgajaju i zbog ljekovitosti. Tako npr. shii-take i zimske panjevčice imaju antikancerogena svojstva.Gljive se uzgajaju na sirovinama koje su slabo iskoristive u druge svrhe. Mogu se proizvoditi tijekom cijele godine na relativno malom prostoru u kratkom ciklusu proizvodnje. Za pripremanje uzgojne hranjive podloge najčešće se upotrebljava slama žitarica, npr. pšenice i raži, koja bi se inače spalila ili zaorala. Nakon uzgoja bukovače, prorašteni supstrat se u nekim zemljama koristi kao stočna hrana. Osim slame žitarica za uzgoj gljiva može se koristiti i pljeva, kukuruzovina, lišće, piljevina, stari papir i drveni otpaci.


Ciklus uzgoja bukovače je kraći od ciklusa uzgoja šampinjona. Do pojave prvih plodišta ne prođe ni pun mjesec dana, a očekivani prinos iznosi otprilike 50% od težine upotrijebljene suhe mase.U prirodi bukovača (Pleurotus ostreatus) raste na panjevima, srušenim stablima i komadima drva koji ostaju iza sječe. Prvi pokušaji uzgoja bili su na drvu. Ova se metoda uzgoja i danas uspješno koristi. U posljednje vrijeme, bukovača se uzgaja na poljoprivrednim nusproizvodima, npr. slami različitih žitarica pomiješanoj s različitim omjerima kukuruzovine, sijena, pljeve, piljevine i sl. Na takvim podlogama ciklus uzgoja traje dva do najviše tri mjeseca.

Bukovača se može uzgajati u zatvorenim, djelomično zatvorenim i otvorenim ali natkrivenim prostorima. Mjesto uzgoja mora biti zaštićeno od kiše, jakog vjetra i izravnih Sunčevih zraka. Mora biti osigurana stalna visoka vlažnost zraka, dobro prozračivanje i 12-satno osvjetljavanje. Slama koja se koristi za pripremu podloge mora biti zdrava, zlatno-žute boje i suhih vlati. Podlozi se može dodati sijeno (10-30%), kukuruzni oklasci (25-75%), kukuruzovina (25-50%) ili slama soje ili graška (10-30%). Dodatak sijena u hranjivu podlogu povećava prinos za oko 20% i smanjuje napad zelenih plijesni na supstrat. Sve sirovine koje se koriste kao hranjiva podloga moraju biti dobro usitnjene.

Uzgojem bukovača na slami dobit će se zdrava hrana i iskoristiti slama koja bi se inače spalila ili zaorala

MATERIJAL I METODE

Micelij bukovače nasađivat će se na usitnjenu slamu ječma ili pšenice. Prije nasađivanja micelija supstrat će se sterilizirati vrenjem na temperaturi 100 st. C oko pola sata kako bi se uništili mikroorganizmi i potom dobro ohladiti jer temperatura od 33 st. C ubija micelij bukovača.

Steriliziranom supstratu (100 kg) se dodaje micelij (5 litara). u slojevima. Smjesa se stavlja u plastične vreće veličine 45 x 90 cm i to tako da se slaže sloj supstrata, sloj micelija i tako do vrha vreće. Na vrećama se radi prozračivanja izbuše rupe promjera 15-20 mm na razmaku od dvadesetak centimetara. Vreće se stavljaju u zamračenu prostoriju na temperaturu 22 st. C. Nakon otprilike tri tjedna vreće su gotovo sasvim proraštene i premještaju se u prostoriju za uzgoj. U tim prostorijama mora biti osigurano 12-satno osvjetljenje i vlažnost 90-95%.

Prilikom berbe stručak se reže blizu same površine na kojoj je izrastao. Nakon 10-15 dana pojavit će se nove bukovače. Moguće su tri berbe, a nakon toga je supstrat iscrpljen.

Tri vrste supstrata : -Samo slama od jačmena

-80% slama i 20% sjeno

-80% slama i 20% piljevina

Prva berba očekuje se nakon mjesec dana. Obzirom da su moguće tri berbe, u tri mjeseca se očekuje prinos koji će iznositi oko 20% težine supstrata

09.11.2006. u 21:34 • 2 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

AKO VAS ŠTO ZANIMA SLOBODNO NAS PITAJTE!!!!!!!!

E- mail: bukovaca@net.hr.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Linkovi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

R E C E P T I



JUHA SA BUKOVAČAMA
Sastojci: 500 g bukovače, l glavica luka, 1/2 bistre juhe od mesa, stručak peršina, kruh narezan na kockice, 30 g maslaca, sol, papar
Priprema: U loncu zažutite sitno nasjeckan luk, dodati očišćene i na listiće narezane bukovače i pirjati 10 minuta. Naliti juhu, posoliti, popapriti i ostaviti kuhati još 15 minuta. Peršin sitno nasjeckati. Na maslacu ispržiti kockice kruha i staviti na tanjur, posuti peršinom i zaliti vrućom juhom.

ŠUNKA S BUKOVAČOM
Sastojci: 10 g bukovače, 10 g šunke, 5 g jabuka, 2 žlice sosa od rajčice, 0,5 dl crnog vina, l žličica vegete, malo ulja
Priprema: Šunka se nareže na tanke rezance, kao i gljive. Stavi se na ulje pržiti. Nakon 10 minuta dodaje se jabuka narezana na male kockice, 2 žlice sosa od rajčice, zalije se sa 0,5 dl crnog vina i doda se žličica vegete. Sve se pirja još 15 minuta. Servira se uz pečeno meso sa kroketima od krumpira ili sa rižom.

BUKOVAČE S JAJIMA
Sastojci: (za jednu osobu) 20 g bukovače, l glavica crvenog luka, 2 jaja, malo ulja, sol, papar Priprema: Na vrućem ulju popržiti luk (ne smije požutjeti). Na rezance narezati bukovače i pržiti dok ne ispari voda iz gljiva. Umutiti jaja i dodati gljivama. Dodati soli i papra prema ukusu.

BUKOVAČE S PARMEZANOM
Sastojci: 4-8 klobuka bukovače, 50 g maslaca, parmezan, sol, papar
Priprema: Klobuke bukovača pažljivo narezati na komade, oko 0,5 cm debljine. U tavi rastopiti maslac i staviti na njega gljive i pirjati ih u poklopljenoj tavi oko 5 minuta. Okrenuti gljive nekoliko puta, posoliti i popapriti. Nakon toga maknuti poklopac i nastaviti pirjanje. Maknuti tavu s vatre, posuti parmezanom i odmah servirati.

POVRTNA SALATA S BUKOVAČAMA
Sastojci: 200 g bukovače, l mala cvjetača, 2 mrkve, 200 g graška, 200 g mahuna, l glavica crvenog luka, l svežanj rotkvica, 2 tvrdo kuhana jaja, sol, papar, zeleni peršin, 4 žlice ulja, 4 žlice vinskog octa
Priprema: Očišćenu cvjetaču, mrkvu, grašak, mahune i bukovače kuhati u slanoj vodi svako posebno i ocijediti. Izrezati na ploške. Očišćenu rotkvicu također izrezati na ploške. Pripremljeno povrće i izrezana kuhana jaja složiti na tanjur i preliti mješavinom octa, ulja, soli, papra, nasjeckanog zelenog peršina i luka.